Lendület III.

MTA-PE Translational Glycomics

Kiíró: Pannon Egyetem
biológiai tudományok
Molekuláris- és Nanotechnológiák Doktori Iskola

Témavezető: Guttman András
Helyszín: MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport


A kutatási téma leírása:

A Transzlációs Glikomika projekt fő célja, hogy új, integrált módszereket fejlesszen és alkalmazzon a nagy érzékenységű glikomikai kutatásban, különösen akkor, ha a rendelkezésre álló minta limitált mennyiségű (pl. száztól néhány ezer sejtig). Ugyanakkor meg kívánjuk határozni azon klinikailag fontos glikozilácós változásokat, melyek hozzásegíthetnek egyes betegségek molekuláris mechanizmusának feltárásához. Számos fontos vizsgálatot nem lehet ilyen kis mennyiségű minta esetén elvégezni, hiszen az erre alkalmas analitikai módszerek napjaink áttörésinek révén válnak csak elérhetővé. A meghirdetett téma ezen modern módszerek újszerű kutatási technológiáinak integrálását célozza meg, úgymint minta előkészítés, nagy érzékenységű befogási és elválasztási technikák, valamint bioinformatika. A projekt keretén belül keringő ráksejtek és biopsziás szövetmintákból származó klinikai mintákat glikomikai profilírozását tervezzük, melyek meghatározása lehetővé teszi új biomarkerek és gyógyszer célpontok felfedezését, továbbá hozzájárulnak majd a betegségek folyamatainak alapvető megértéséhez. A kis mennyiségű minták analízise napjaink egyik nagy jelentőségű kihívása, melynek gátjait a tervezett technológiai fejlesztéssel törhetjük át. A doktorandusz feladata biológiai eredetű minták vizsgálata a kifejlesztett mikrofluidikai egységekkel és beállítása keringő ráksejtek befogására valamint globális glikomikai vizsgálatára.

A kutatási téma előzményei:

A doktori program az MTA Lendület III. projekt keretében valósul meg. A projekt célja olyan új, diagnosztikai illetve terápiás célú integrált bioanalitikai eljárások fejlesztése, melyek rendkívül kis mennyiségű minták (melyekben néhány száz illetve ezer sejt található) elemzése révén képesek gyógyászatilag releváns glikozidációs változások elemzésére, különös tekintettel a rákkutatásra.

Megjegyzés:
A pozíció betöltéséhez nem szükséges előzetes jártasság a mikrofluidikai módszerekben ugyanakkor a jelölttel szemben elvárás a kiemelkedő rendszerbiológiai érdeklődés. Preferáltan biológus vagy orvos végzettségű jelölteket keresünk diagnosztikai orientáltsággal, de más kapcsolódó területekről érkező szakemberek is jelentkezhetnek. A program nemzetközi jellege miatt az átlagon felüli angol nyelvismeret különös fontosságú.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

jelentkezéssel kapcsolatos részletek: jarvasgKUKACgmail.com, +36-20-541-9492

 

 

Please publish modules in offcanvas position.